Avfukter, Spørsmål og Svar

Stopper Meaco DD8L ved frost?

Stopper luftavfukter ved frost? Stopper Meaco DD8L ved kuldegrader?

Luftavfuktere fjerner fuktighet fra luften og gjør det om til flytende vann. Kompressorbaserte avfuktere får mindre og mindre effekt jo kaldere det blir, og når man nærmer seg frysepunktet har de ikke lenger noen effekt og det er dermed ikke noe problem med frost. (Unntaket er om det står vann i beholderen fra den gang det var varmt)

Avfuktere med tørkerotor fungerer helt ned til frysepunktet (og faktisk også under). Derfor er det vanlig å bruke slike avfuktere på steder der det er kaldt, og også på steder der det kan bli frost. Er dette et probelem? Stopper avfukteren når det er kuldegrader? Svaret er “nei”. Avfukteren stopper ikke av selg selv når det er kuldegrader, og dersom du bruker avfukteren riktig er det heller ikke noe problem.

Hva bør du gjøre om du kan få frost?
Det beste er å sørge for at du har det frostfritt i de periodene temperaturen svinger rundt null. Når det er stabilt kaldt med kuldegrader i rommet der avfukteren står så kan du gjerne slå den av. Problemet er de periodene der det er rundt null, og du gjerne vil fortsette å tørke, men der du er bekymret for frosten de gangene den kan komme. Det finnes flere gode løsninger:

1. Bruk kort avløpsslange. Da sikrer du at vannet kommer ut av maskinen. Bruk kortest mulig slange slik at vannet ikke rekker å fryse i slangen. Du må fortsatt huske på at vannet kan fryse der du kvitter deg med vannet, enten det er i et sluk, en bøtte, en skroggjennomføring i båten eller hvor nå du lar vannet gå. Vannet er relativt varmt (lunkent) nå det kommer ut, og det rekker ikke å fryse om du har slangen kort nok. Husk fall hele veien!

2. Bruk varmekabel. Må du ha lang slange eller kan det hende det blir veldig kaldt, slik at vannet rekker å fryse i slangen så kan du med fordel bruke en varmekabel. Denne stripses fast i slangen. Varmekabel til avfukter kan du kjøpe hos oss, KLIKK HER.

3. Slå av avfukteren om det er veldig kaldt eller frost over lang tid. Når det er frost er det som regel veldig tørr luft. Den relative luftfuktigheten kan være høy, men den absolutte luftfuktigheten er lav. Det vil si at selv om den relative luftfuktigheten er høy, så er det svært lite vann i luften å fjerne. I kuldegrader har det derfor ikke så mye for seg å fortsette å tørke, og vanlige avfuktere for privatmarkedet klarer heller ikke å fjerne noe mere vann, så du kan like gjerne spare både strømutgifter og maskinens levetid og slå av maskinen.

Det finnes avfuktere som egner seg for bruk i frost, og som fortsatt fjerner en del vann i frost. Da må man over på mer profesjonelle avfuktere som blåser fuktigheten ut av bygget / båten / huset som fuktig luft istedenfor å samle opp vannet som flytede vann. Dette kalles sorpsjonsavfuktere og er som regel dyrere i innkjøp. Les mer om sorpsjonsavfuktere HER.