Luftfukter, Spørsmål og Svar

Hvorfor luftfukter med damp?

Hvorfor bruke luftfukter med varm damp?
Det er mange måter å øke luftfuktigheten på. Det å koke opp vann til varm vanndamp er en av dem. Andre måter er ultrasonisk luftfukter eller evaporativ luftfukter. Hvorfor bør man bruke en dampbasert luftfukter?

Hvordan virker en luftfukter med varm damp?
Prinsippet er veldig enkelt. Inne i apparatet har du en vannbeholder med vann, og en kokeplate. Vannet varmes opp så det koker, og den varme dampen slippes ut i rommet.

Fordeler med dampbasert luftfukter:

  • Vannet er kokt, og dermed helt fritt for bakterier og mikrooganismer. I enkelte andre luftfuktere kan det gro bakterier dersom man ikke er nøye med renhold, og disse bakteriene kan spres med luften. Når vannet kokes opp blir alt som slippes ut helt sterilt og helt trygt. Du bør fortsatt være nøye med rengjøringen, men om du glemmer det så er det i lle fall ikke farlig.
  • Ingen fare for legionella (I følge Folkehelseinstituttet). Den farligste bakterien som kan slippes ut er legionellabakterien som kan gi legionærsyken. Siden vannet er kokt vil det ikke slippes ut legionærbakterier til luften, og du er helt trygg. (Du er temmelig trygg med andre luftfuktere også, men med ultrasoniske luftfuktere skal du være ekstra nøye med rengjøringen. For dampbaserte luftfuktere er ikke dette et problem.)
  • Gir varme til rommet. Siden det er varm vanndamp som slippes ut så gir dette varme til rommet. Luftfuktere som slipper ut små vanndråper kjøler luften, siden det kreves energi for å fordampe dråpene i luften. Du bruker noe strøm på å koke opp vannet, men siden de fleste bruker strøm til oppvarming likevel så er dette er nullspill. All strøm du putter inn får du tilbake som varme.