Luftfukter, Spørsmål og Svar

Hvorfor evaporativ luftfukter?

Hvorfor velge en evaporativ luftfukter?
Det finnes mange typer luftfuktere på markedet, og det er forskjellige måter å tilsette fuktighet på. De vanligste måtene er:

 • evaporativ (naturlig fordamping)
 • varm damp (kokende vann)
 • ultrasonisk (kald tåke)
 • luftvasker (hybrid)

Hvorfor bør man velge en evaporativ luftfukter?
Evaporative luftfuktere har mange fordeler. Her har du noen av dem:

 • Det legger seg ikke vann rundt apparatet. Ultrasoniske luftfuktere sender ut en kald tåke som er små vanndråper. Dette skal luften skal ta til seg. Ofte er disse små vanndråpene litt for store, slik at de rekker å falle ned før luften har tatt til seg all fuktigheten. Det dannes da en tynn film på bordet eller gulvet der luftfukteren står. Det er gjerne de billigste ultrasoniske luftfukterene som har dette problemet. En evaporativ luftfukter arbeider med naturlig fordamping fra et filtermateriale med stor overflate. Når vannet fordamper naturlig så tilsettes det ikke mer fuktighet enn luften i rommet kan ta til seg lokalt.
 • Det legger seg ikke hvitt kalkstøv rundt apparatet. Evaporative luftfuktere jobber med naturlig fordamping, ved hjelp av en vifte og et filtermateriele som gir stor overflate. Når vannet fordamper så blir kalk, mineraler og forurensninger igjen i filtermatten. Ultrasoniske luftfuktere sender ut små vanndråper. Disse vanndråpene inneholder både kalk og mineraler som blir sendt med ut i luften. Når luften tar til seg fuktigheten så tørker kalket og faller ned som hvitt støv rundt apparatet. Dette er ikke farlig, men mange synes det er stygt og vi helst bli kvitt det. De fleste ultrasoniske luftfuktere kan leveres med et kalkfilter som reduserer dette noe, men helt borte blir det som regel ikke.
 • Evaporativ luftfukter er ofte enkel å fylle med vann. De fleste luftfuktere har en vannbeholder med lokk som må fylles. De må ofte bæres til kjøkkenet fylles med vann og bæres tilbake. Dette er litt jobb, og det ender ofte med at man søler vann. En evaporativ luftfukter kan som regel fylles med en blomsterkanne. Det er enklere for de fleste, og veldig mange setter pris på denne måten å fylle vann.
  Fylle vann på evaporativ luftfukter
 • Evaporative luftfuktere er selvregulerende. De fleste andre luftfuktere gir en viss mengde fuktighet, helt uavhengig av om det behøves eller ikke. Derfor er det viktig å kjøpe en luftfukter med hygrostat hvis man kjøper en ultrasonisk eller dampbasert luftfukter. En evaporativ luftfukter jobber etter prinsipper for naturlig fordaming. Her gir luftfukteren fra seg mye fuktighet hvis luften er tørr, og etterhvert som fuktigheten i rommet stiger vil apparatet gi mindre og indre fuktighet. Dette styres helt automatisk av de naturlige prosessene. Du kan gjerne ha en hygrostat på en evaprativ luftfukter, men som regel er det ikke strengt tatt nødvendig.
 • Ikke fare for legionella (I følge Folkehelseinstituttet). I Norge er det en veldig liten risiko for å bli smittet av legionærsyken, men konsekvensene kan bli store om du blir det. Apparater som gir fuktighet i dråpeform kan i sjeldne tilfeller gi spredning av legionellabakterier, og må derfor rengjøres grundig og ofte. Dette problemet oppstår som regel bare i ultrasoniske luftfuktere. For luftfuktere som er evaporative eller koker vannet til varm vanndamp er ikke dette et problem (NB: Ultrasoniske befuktere med varm tåke er ikke varme nok til å drepe legionellabakteriene. Vannet må koke).