Luftrensing

Hvordan velge riktig luftrenser?

ren luft by

Det er flere ting man bør ta stilling til når man skal velge en luftrenser. Veldig ofte ser kundene på hvilke areraler som er oppgitt for hver enkelt luftrenser. Produsentene har ofte forskjellige måter å måle dette på. Her viser vi deg hva vi mener det er riktig å måte for å finne riktig areal for en luftrenser.

Forutsetninger

 1. Vi forutsetter at filteret klarer å fjerne de partiklene du reagerer på, og som du ønsker å bli kvitt. Idag bruker de fleste luftrensere et HEPA-filter, ofte kombinert med andre måter å rense på.
 2. Vi tar utgangspunkt i en normal takhøyde på 2,4 meter. Har du det høyere under taket enn det, må du ta hensyn til at det er enda mer luft som skal renses.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Finn mengden luft som skal renses
For å gjøre det enkelt tar vi utgangspunkt i arealet i rommet som skal renses. De fleste har 2,4 meter under taket, og vi beregner da luftvolumet for deg. Det du må finne ut er altså hvor stort areal du har. Eksempel: Har du et rom som er 3,5 meter bredt og 3,8 meter langt så har du et areal på 3,5 x 4,8 = 16,8 kvadratmeter (m2). Vi vet nå hvor mye luft som skal renses.

Finn ut hvor ofte denne luften skal renses
Når luftrenseren går så passerer luften gjennom filteret. Det er ikke likegyldig hvor ofte luften passerer gjennom filteret.

 • Har du små problemer så holder det at luften passerer gjennom filteret tre ganger i timen.
 • Har du middels problemer så bør all luften i rommet passere gjennom filteret fem ganger i timen.
 • Har du store problemer, så bør all luften passere filteret minst 7 ganger i timen.

Vi ser altså at det er to faktorer som spiller inn, både hvor stort rom du har og hvor ofte du skal rense luften. Produsentene oppgir ofte hvor stort areal luftrenseren passer for, men de tar ikke hensyn til om dine behov er små, middels eller store. Det tallet du kan stole mer på er viftekapasiteten, og det er den vi tar utgangspunkt i for videre beregning.

Sjekk luftrenserens viftekapasitet
Stort sett alle produsenter oppgir viftekapasiteten. Denne skal oppgis i kubikkmeter per time (m3 / time). Vanlige luftrensere har ofte en viftekapasitet på 200 til 400 m3 / time.

Eksempel:
Rommet ditt er 3,5 x 4,8 = 16,8 m(Kvadratmeter)
Du har normal takhøyde på 2,4 meter. Volumet blir dermed 16,8 x 2,4 = 40 m3 (Kubikkmeter)
Du har normale problemer med luftkvaliteten. Dermed skal luften passere gjennom filteret fem ganger per time.
Ditt behov for viftekapasitet er dermed 5 x 40 = 200 m3 per time.

Du skal derfor se etter en luftrenser som har en viftekapasitet på minst 200 m3 / time. Husk at de fleste produsenter oppgir viftekapasiteten på høyeste viftehastighet. Når en liten luftrenser går med høyeste viftekapasitet så lager den som regel en god del støy. Er du var for lyd så vil vi anbefale å heller kjøpe en luftrenser som er litt større, slik at du kan bruke den på middels viftehastighet. Da får du et godt resultat uten for mye støy. Husk at dersom du ikke kjører luftrenseren på høyeste viftehastighet, så får du heller ikke den effekten som produsenten oppgir.

Ekstra råd og tips

 • De fleste kjøper for liten luftrenser. Er du i tvil mellom to modeller, så bør du kjøpe den største.
 • Skal du rense et stort rom? Det kan være lurt å bruke to middels store luftrensere istedenfor en stor. Grunnen til dette er at to små som regel bråker mindre enn en stor. I tillegg vil to mindre luftrensere kunne stå med litt avstand mellom seg, og få bedre renseeffekt. Har du en stor luftrenser som står ett sted må den flytte mye luft for å rense hele rommet. Dette gir mer støy og kan hvirvle opp mer støv som har lagt seg.
 • En luftrenser renser bare det rommet den står i. Mange produsenter oppgir veldig optimistiske tall for rensekapasitet. Ser du en luftrenser som skal rense 100 m2 så kan du fort tro at den holder hele leiligheten eller hele huset ditt rent. Husk da på at luftrenseren som regel bare renser det rommet den står i. Støv, pollen og forurensninger som er i andre rom får den som regel ikke tak i. Noe vil flytte seg fra rom til rom, men dette er som regel lite. Som en tommelfingerregel vil vi derfor si at luftrenseren kun renser det rommet der den står.
 • Bruk luftrenser der du oppholder deg mest. Ideelt sett skal du ha en luftrenser i alle rom, men dette er ikke praktisk mulig. Bruk luftrenser i de rommene du er mest. Som regel er dette soverommet, stua og på jobb.
 • Husk at selv om du har et ventilasjonsanlegg med luftfilter, så er dette filteret ofte veldig grovt og slipper igjennom små partikler. Det er disse som er skadelige for deg. I tillegg kommer mye av forurensningen fra innsiden, som mugg, flass, støv fra tekstiler og gasser fra møbler og oppussing. Da hjelper det ikke med et filter på utsiden.
 • Husk å bytte luftfilter! Det høres kanskje banalt ut. Likevel ser vi ganske mange som kjøper seg en luftrenser, men som glemmer å bytte filter. En luftrenser med tett filter har ingen effekt.

Velg riktig luftrenser
Vi har laget en enkel guide der du kan velge areal, og deretter nivået på ditt problem. Da kan du snevre inn utvalget at luftrensere som passer til ditt bruk. Modellene du kommer frem til da er de modellene som passer til beregningene vi viste deg ovenfor. Resultatene kan bli noe annet enn det produsentene oppgir, men husk at produsentene ofte oppgir veldig optimistiske tall i kampen om kundene. Nå vet du mer enn gjennomsnittskunden, og nå kan du ta et bedre valg. Kjøp den luftrenseren som er riktig for deg!

Mer informasjon og mer hjelp
Trenger du fortsatt hjelp, eller vil du ha mer informasjon om de luftrenserene vi selger så kan du kontakte oss her, eller ringe oss på 3347 0100 (klokken 0800 – 1600).

De fleste gode luftrensere har idag HEPA-filter og fjerner følgende allergener:

 • Pollen, husstøv, sigarettrøyk
 • Muggsporer
 • Trafikkforurensning
 • Virus og bakterier
 • Flyktige organiske forbindelser (VOC)
 • Flass fra kjæledyr

Idag er det vanlig å kombinere en rekke filtere for å fjerne forskjellige ting fra luften. Det meste er bygget opp rundt et HEPA-filter, med flere funksjoner i tillegg. Husk at du må bytte HEPA-filter regelmessig for å holde effekten på luftrenseren oppe.

allergener luftrenser