Avfukter, Spørsmål og Svar

Hvor mye bråker en avfukter?

Hvor mye bråker en avfukter? Hvor mye bråker en luftrenser? Hvor mye bråker en luftfukter?

Alle maskiner lager lyd, men det er veldig forskjell på type lyd og lydnivået. Dette står oppgitt i dBA på prospektene, men det er ikke så lett å vite hvordan dette oppfattes i virkeligheten. Vi forklarer deg gjerne hvordan lyden er:

Lyd fra avfukter med kompressor:
Kompressoren her er samme type kompressor som sitter i et kraftig kjøleskap og frysebokser. Du hører derfor den samme lyden som dette. I tillegg kommer lyden fra viften. Dersom du skal plassere avfukteren i et rom der du uten problemer kunne hatt et kjøleskap så er lyden fra avfukteren også akseptabel. Det du hører er summingen fra kompressoren, og kanskje noe surkling fra kjølemediet som sirkulerer. Ja, du vet hvilke lyder som kommer fra kjøleskapet ditt. Eksempel på avfukter med kompressor er Meaco 20L Platinum. Dersom du er var for lyd bør du heller vurdere en avfukter med tørkerotor, se under.

Lyd fra avfukter med tørkerotor:
Avfuktere med tørkerotor har ingen kompressor, så du slipper unna den lyden. Det eneste du hører er lyden fra viften. Dette er samme lyd som du har fra en vifteovn. Som regel har man flere hastigheter å velge mellom, og den laveste er knapt hørbar, mens den kraftigste kan gi høyere lydnivå. Velg selv viftehastighet etter hvor avfukteren skal plasseres. Eksempel på avfukter med tørkerotor er Meaco DD8L.

Lyd fra fastmontert avfukter med tørkerotor (sorpsjonsmaskin):
Fastmonterte avfuktere med tørkerotor har også kun viftelyden, men de har en kraftigere vifte og lager derfor mer lyd. Dette er som regel mer lyd enn du ville akseptert i et oppholdsrom. Lydnivået er helt akseptabel for en krypkjeller, garasje eller et lagerlokale, men som sagt for mye for vanlige oppholdsrom.

Lyd fra luftrenser:
Luftrensere er avhengig av å få tak i den luften de skal rense. Jo mer luft som skal renses effektivt jo mer må viften gå. Derfor er det ikke nødvendigvis gunstig med en veldig kraftig luftrenser. Den vil fort lage mer lyd enn du ønsker.

Lyd fra luftfukter:
Ultrasoniske luftfuktere lager nesten ikke lyd, og du kan knapt høre at de går. Noen ganger kan det komme noen små “klukke-lyder” fra luftfukteren. Dette kommer av at det slippes luft inn i vannbeholderen etter hvert som vannet brukes opp. Bortsett fra det er disse så og si helt lydløse.

Lyd fra industrielle avfuktere/byggtørkere:
Industrielle avfuktere / byggtørkere flytter mye luft og lager lyd deretter. De har ofte en kraftig kompressor og en stor vifte. Du trenger absolutt ikke hørselsvern, så ille er det ikke, men de lager mer lyd enn du ville akseptert hjemme i din egen stue.