Luftfukter, Spørsmål og Svar

Hvitt støv rundt luftfukter

Hva er det hvite støvet som legger seg rundt luftfukteren min?

Mange bruker luftfuktere for å oppnå et bedre inneklima, og for å lindre plager med luftveiene. Veldig mange opplever at det legger seg et hvitt støv rundt luftfukteren. Hva er dette hvite støvet? Er det farlig? Hva kan man gjøre for å unngå dette?

Hva er det hvite støvet?
Det hvite støvet som legger seg rundt luftfukteren er rett og slett kalk. Det finnes kalk i drikkevannet, og når den ultrasoniske luftfuteren sprer dette vannet ut i luften din, så fordamper vannet. Kalken faller ned som et hvitt støv. Det er stor forskjell på kalkinnholdet i vannet rundt omkrinbg i Norge. De som har mye kalk i vannet får mye hvitt støv. De som har lite kalk i vannet får lite hvitt støv.

Er dette hvite støvet ved luftfukteren farlig?
Vi mener at dette støvet ikke er farlig. Dette er kalk som du får i deg hver dag når du drikker vann, og kroppen trenger kalk. Vi vil ikke påstå at det er direkte sundt for kroppen å puste inn kalkstøv, så vi vil anbefale deg å redusere dette. Se tips nedenfor. 

Hvordan redusere hvitt støv fra luftfukter?
Det finnes flere måter å redusere det hvite støvet som legger seg rundt luftfukteren. Du kan prøve følgende:
– bruk vann med mindre kalk i. Har du flere vannkilder, så bruker du vann fra den vannkilden med minst kalk. De færreste har flere vannkilder.
– bruk destillert vann eller batterivann. Dette er å få kjøpt mange steder, og vil fungere veldig bra. Dog kan det bli dyrt i lengden.
– bruk en luftfukter med vannfilter. Dette filteret fjerner kalk fra vannet, ved at kalken binder sge til filteret. Bytt filteret når du merker at det hvite støvet kommer tilbake.
– bruk en luftfukter som ikke er ultrasonisk. Da blir kalken liggende igjen i luftfukteren (men da får du jobben med å rense dette ut av maskinen etterhvert som det samler seg opp der)

Det enkleste er å bruke en ultrasonisk luftfukter, og passe på å bytte vannfilter ofte.