Luftrenser, Spørsmål og Svar

Forskjellige typer luftfilter

Forskjellige typer luftfilter, forskjellige måter å rense luften på.

Mye partikler i luften om vinteren.
Om vinteren er det mye forurensing fra vegtrafikken, og det selges en god del luftrensere. Biler, vedfyring og industri lager mange partikler i luften og luften er ofte stillestående om vinteren så forurensingen ikke blir blåst bort. Dette skaper problemer for asmatikere, men husk på at det ikke er sundt for deg og din familie heller. Selv om du ikke har problemer med luftveiene idag, så kan du få det senere dersom du blir eksponert for mye luftforurensing. Bor du i en by med mye trafikkforurensing, så anbefaler vi å ha minst en luftrenser i hjemmet ditt.

Det finnes mange luftrensere å velge mellom. Her viser vi noen vanlige filtertyper disse luftrenserne har:

HEPA-filter
HEPA-filter er det mest kjente filteret. HEPA står for High-efficiency particulate arrestance, altså et filter som effektivt fjerner partikler fra luften. Det finnes flere typer HEPA-filter, og noen er mer effektive enn andre. HEPA er ikke nødvendigvis HEPA. Les mer om dette på Wikipedia.

HEPA-filter er et mekanisk filter hvor partiklene i luften setter seg fast i de små porene og ujevnhetene i filteret. Dette er et billig og effektivt filter, som må byttes når det har fanget nok partikler, normalt etter 2-3 måneder. HEPA-filter kombineres ofte med kullfilter for å fjerne lukt og UV-lys for å fjerne mikroorganismer som bakterier og virus. Det er normalt at luftgjennomstrømningen blir redusert etterhvert som filteret fylles opp av partikler.

HEPA er godt egnet for generell rens av luften, og passer godt til pollen og større partikler.

MeacoClean 76×5 er et eksempel på en vanlig luftrenser med HEPA-filter.

Hvordan virker HEPA-filter?
Hvordan virker HEPA-filter. Bilde hentet fra Wikipedia.

Elektrostatisk Filter (HPP)
Et elektrostatisk filter, et HPP-filter, jobber på en helt annen måte. Her består filteret av metallplater med god avstand mellom seg. Disse platene er elektrisk ladet. Når viften blåser luften melom disse platene, så vil partiklene i luften feste seg til de elektrisk ladere platene.Fordelen er at luftstrømmen ikke vil bli redusert etterhvert som filteret fylles med partikler, slik tilfellet er for et HEPA-filter. En annen fordel er at filteret kan vaskes og brukes igjen og igjen. Du får da et gratis filter, hvis du er villig til å foreta jobben med å vaske det.

Hvor skal luftrenseren stå?
Mange lurer på hvor de skal plassere luftrenseren sin. Husk at en luftrenser kun renser det rommet der den står, og i liten grad påvirker naborommet. Vi anbefaler å sette luftrenseren i det rommet der du oppholder deg mest. Dette er som regel soverommet (der er du jo 8 timer hver natt) eller på kontoret på jobb (der er du 8 timer hver dag).

Mer informasjon
Ønsker du mer informasjon om hvordan de forskjellige rensemetodene fungerer så er du velkommen til å ringe oss på 33 47 01 00. Vi hjelper deg gjerne med å velge riktig.