Avfukter, Spørsmål og Svar

Avfukter i stall

Hvordan montere avfukter for stall?
Hester fortjener et godt inneklima, uten mugg og midd. Hva er viktig å tenke på når man skal installere en avfukter i stallen hos hesten?

Det genereres mye fuktighet i en stall. Både hester og utstyr vaskes. I tillegg frigør hestene selv mye fukt fra pust og svette. Temperaturforskjeller gir kondens, sommer som vinter. For mye fukt i stallen gir grobunn for mugg, både i foret og i bygningen. Hold fuktigheten under kontroll, og du vil få et mer positivt hestehold.

Arida og Meaco har flere avfuktere (byggtørkere) som egner seg i stallen. Som regel er det en sorpsjonsbasert avfukter som bør brukes.

Sorpsjonsbaserte rotoravfuktere monteres fast i stallen, med lufteslange ut til friluft. Avfukteren fukgerer slik at luft trekkes fra rommet som skal tørkes. Fuktigheten trekkes ut, og blåses ut av stallen. Den tørre delen av luften blåses tilbake til rommet. Avfukteren krever godt renhold og noe vedlikehold for å fungere optimalt. Holder du det rent og ryddig i stallen, og bytter luftfiter ved jevne mellomrom så er du godt på vei.

Bedre Inneklima AS i Sandefjord har god erfaring med bruk av luftavfukter i stall. Vi har montert flere anlegg, og kan hjelpe deg med å finne riktig utstyr. Som regel kreves større avfukter enn man skule tro, fordi det er mer fuktighet enn de fleste regner med.

Arida avfukter for bruk i stall
Bildet viser en tidlig utgave av Arida avfukter for bruk i stall. Denne er montert hos Stall Gøtesen i Vestfold.

Ønsker du hjelp til valg av avfukter til bruk i stall, så ta kontakt med Bedre Inneklima AS på telefon 33470100.