Avfukter, Spørsmål og Svar

Avfukter gir bedre inneklima

Hvorfor får man kjellerlukt? Hva skyldes dårlig lukt i kjelleren om sommeren? Hvorfor skal man ikke lufte i kjelleren om sommeren?

Det er mange som sliter med kjellerlukt, og gjerne spesielt om sommeren. Hva skyldes dette?
Det mange forbinder med kjellerlukt er som regel mugg. Det skyldes at mugg har fått etablere seg i kjelleren din, og dette skaper den vonde lukten og det dårlige inneklimaet. Hva kan man gjøre med det?

Muggsporer kan ikke unngås
Muggsporer finnes flyvende over alt i luften. Det er ikke til å unng. Muggsporene kommer inn i boligen din smmen med luften, og de vil lande ett eller annet sted inne hos deg. Dersom det er fuktig i din kjeller, så vil muggsporene begynne å gro. Du får da muggvekst, som igjen skaper kjellerlukt og som sprer nye muggsporer fra innsiden av boligen.

Er mugg farlig?
Mugg i seg selv er ikke veldig farlig, men muggsporene de sender ut kan være farlig for mennesker. Du kan reagere på dem og bli syk, dersom du eksponeres for store mengder mugg eller du har små mengder over lang tid. Har du mugg i din kjeller vil vi absolutt anbfeale deg å gjøre noe med det.

Hvordan blir kjelleren fuktig?
Det kan være mange årsaker til at din kjeller blir for fuktig. Det de fleste tenker på er dårlig drenering. Dette kan ofte være årsaken. Har du mistanke om at det er dårlig drenering i din kjeller, så bør du ta kontakt med fagfolk. Drenering av kjeller er ofte svært dyrt, og det er noe man gjerne utsetter lenge. Mens du venter bør du bruke en avfukter for å holde problemet nogenlunde under kontroll.

En annen årsak til fukt i kjeller er den fuktigheten du skaper selv. Kanskje tørker du klær der nede, eller du har en dusj som brukes jevnlig? Dette skaper ofte mye fuktighet.

En årsak som mange ikke tenker på er ventilasjonen. De fleste tror at god ventilasjon tørker opp i kjelleren, men det er som regel feil. Årsaken til dette ligger i temperaturforskjeller, og hvordan naturen forholder seg til dette. Du har sikkert lagt merke til at dersom du tar en flaske med kaldt drikke ut en varm sommerdag, så legger det seg kondensvann utenpå flaska. Akkurat det samme skjer hjemme hos deg. Varm luft fra utsiden inneholder mye fuktighet, selv om den kankjenner tørr ut. Kjellerveggene dine er kalde, fordi de ligger nede under bakken. Når varm fuktig luft kommer inn og dreffer en kald vegg, så kondenserer fuktigheten. Det blir rått og fuktig i veggene. Muggsporer har du alltid tilgjengelig, og når disse finner en fuktig plass, så begynner de å gro. Dette skjer gjerne bak møbler, under tepper eller andre steder som er vanskelig tilgjengelig. Dersom du forsøker å løse probleme med å lufte mer eller åpne ventilene mer, så vil du bare slippe inn mer fuktig luft og gjøre problemet enda værre. Derfor skal du holde vinduene stengt om sommeren og du skal bruke en luftavfukter for å holde fuktigheten nede.

avfukter reduserer mugg i kjeller
Sitatet over er hentet fra en artikkel hos Huseiernes Landsforbund. I denne artikkelen skriver de om bruk av luftavfukter i kjeller.

Hold vinduer og ventiler lukket om sommeren
Selv om det er en vanlig misforståelse at mer ventilasjon skaper bedre inneklima, så blir det mer oppmerksomhet rundt dette for tiden. Her kan du lese en artikkel skrevet av Sandefjords Blad, som sier at du skal lukke vinduene om sommeren.

derfor skal du lukke vinduene om sommeren for å unngå kjellerlukt

I tillegg til å hindre fuktigheten å komme inn, så er det viktig å sette inn en luftavfukter for å fjerne den fuktigheten som er der. Det vil alltid komme fuktighet inn, og din oppgave er å fjerne det som kommer. En luftavfukter vil gi deg bedre inneklima, mindre kjellerlukt og den vil ta vare på din helse og dine verdier. En luftavfukter i kjelleren er idag ganske vanlig. Tidligere så man på dette som en nødløsning på et problem, men idag vet vi at fukt i kjeller ofte har naturlige årsaker. En luftavfukter i kjelleren er idag et tegn på at du tar din families helse på alvor. Ikke nødvendigvis fordi du har et problem, men for å unngå at noen i din husstand skal få problemer senere i livet.

Muggsopp kjeller kjellerlukt luftavfukter

Prinsippet for kondens i kjeller på en varm sommerdag
I videoen under kan du høre daglig leder hos Bedre Inneklima AS fortelle om hvordan varm luft fra utsiden kan skape fuktproblemer i din kjeller.
https://www.youtube.com/embed/_TqKxuky04M

Hvilken avfukter skal du bruke i kjelleren?
Veldig mange bruker idag en avfukter i kjelleren. Når man skal velge en avfukter til sin kjeller er det viktig å velge riktig. Det du skal tenke på når du skal kjøpe avfukter til bruk i kjeller er å se på hvilken temperatur du har der. I varme romfungerer de fleste avfuktere, men i kalde rom er det bare noen få avfuktere som gir effekt. For en avfukter er alt under 15 grader kald. Det vil si at dersom du har 15 grader eller høyere i kjelelren året rundt, så kan du velge en billi kompressorbasert avfukter. Vi vil anbefale deg å ta en titt på Meaco 10L-ABC om du vil ha noe billig, og se på Meaco 12L Platinum om du vil ha en mer påkostet modell som også har HEPA-filter.

Har du det derimot kaldere enn 15 grader i kjelleren din, så bør du absolutt oppgradere til en avfukter med tørkerotor. De har mye bedre effekt i lave temperaturer, og har full effekt helt ned til 0 grader. Vil du ha det beste skal du se på Meaco DD8L Zambezi. Vil du ha en rimeligere utgave ser du på Meaco DD8L Standard. Du finner dem alle i bunnen av denne artikkelen.

Lær mer: