Båt

Bruk avfukter i båten om vinteren

Hvorfor bør man bruke en avfukter i båten om vinteren?
Det er mange som bruker avfukter i båten både sommer og vinter. Hva er fordelene med å holde båten tørr, og hvordan gjør man det på best mulig måte? Chris Michael er gründer og daglig leder av Meaco (UK) Limited, og svarer her på spørsmål om bruk av avfukter i båten.

Organisk materiale
I båtene er det en del organisk materiale. Det er mindre i nyere båten enn i gamle, men likevel er det fortsatt i bruk. Typiske organiske materialer er treverk, tekstiler, seil, puter og klær. Hvis dette får stå i fuktig miljø i båten om vinteren så vil det mugne. Man får båtlukt. Treverket kan råtne. Du kan få stykke flekker av jordslag. De fleste båteiere kjenner til disse tingene, og en avfukter vil kunne være løsningen.

Rust
Metaller ruster når du har kombinasjonen fukt og salt. Vask bort saltet og bruk en avfukter for å holde fuktigheten borte.

Tæring i det elektriske anlegget
Det mange ikke tenker på er at elektrisk anlegg også tæres bort. Dette ligner rust og også her er det salt og fuktighet som er fienden. Saltet er det vanskelig å gjøre noe med på alle elektriske punkter, men fuktigheten kan du fjerne med en avfukter.

Båtlukt
Alle kjenner båtlukta. Noen har mer enn andre. Båtlukt er som regel forårsaket av bakterier som koser seg i avfall, fuktighet, gammel olje og matrester. Gjør båten så ren som mulig, og bruk en avfukter for å hindre fukt som gir gode forhold for mikroorganismer. Mange har også gode resultater med avfuktere som har ionisering av luften. Dette skal være med på å fjerne lukten ytterligere.

Hvordan velge riktig avfukter til båt?

  • Temperatur: I båten, og spesielt i Norge, og spesielt høst og vinter er det temperaturen du skal tenke på. Det finnes mange typer avfuktere, men det er ikke alle som fungerer når det er kaldt. For en avfukter er alt under 15 grader kaldt. Du skal holde deg unna avfuktere med kompressor og avfuktere med peltier-element. De er gode hjemme i den varme stua di, men i den kalde båten gjør de liten eller ingen nytte. Du skal velge en avfukter med tørkerotor (Meaco DD8L-serien) eller en avfukter med sorpsjon (Arida S-serien). Disse vil ha god effekt helt ned til null (Arida virker også i kuldegrader!)
  • Vekt: Skal du løfte avfukteren ut og inn av båten, eller flytte den rundt? Da er det viktig med en avfukter som ikke veier 20 kilo. Meacos serie DD8L har lav vekt (ca. 6-7 kg). Alternativt kan du bruke en fastmontert avfukter fra Arida, så er du kvitt hele problemet.
  • Hjul? Trenger du hjul i en båt? Hvis båten fortsatt er på vannet så er bevegelser i den, og da vil hjul være veldig upraktisk.
  • Drenering av vann. Du må finne en god løsning for drenering av vannet. Du kan sette avfukteren i byssa, og drenere ut i vasken, og videre ut i friluft (eller til sjøen). Du kan drenere til kjølsvinet og pumpe det derfra og ut. Du kan sette avfukteren på badet … Det er mange løsninger, du må finne det som er best for deg. Bare husk å kjøpe en avfukter der du kan kople til en slange, og husk å bruke kortest mulig slange for å unngå problemer. 
  • Bruk jordfeilbryter! Det er mye rart å se på de elektriske anleggene i havner og opplagsplasser. Husk å bruke en jordet strømforsyning og bruk en jordfeilbryter. Dette er spesielt viktig i Norge der vi har en veldig spesielt strømnett i deler av landet.
  • Ikke bruk timer. Selv om avfukteren tåler å miste strømmen så går det ut over levetiden. Stopp avfukteren med knappen på apparatet. Da vil den få tid til å kjøle seg ned før strømmen blir borte. I båt er en timer egentlig unødvendig, men vil du likevel bruke det så velg Meaco DD8L Zambezi som har innebygget timer. Er du på en opplagsplass der strømmen blir borte hver natt så bør du bruke timeren på Zambezi slik at den kan slå seg selv av før strømmen blir borte.

Husk å tette båten best mulig for å slippe å få ny fukt inn. Husk også å besøke båten ofte for å sjekke at alt står bra til i båten. Husk også å glede deg til neste sommer, og bruk litt tid på å planlegge de gode opplevelsene som skal komme.