Helse, allergi og inneklima

Anbefalt av astma og allergiforbundet!

– Luftrenser anbefalt av astma- og allergiforbundet
– Avfukter anbefalt av ECARF
– Luftrenser anbefalt av Allergy UK
– Best i test, Som sett på TV, Omtalt i Kvinneguiden, Best hos din side, Best i test i magasinet …

Det er mange utsagn og mange referanser til forbund, foreninger og magasiner som skal gå god for produkter i våre dager. Selgere og produsenter skryter av produktene sine, og vil gjerne at andre mer eller mindre uavhengige organisasjoner skal gå god for påstandene. Ofte bruker de symboler med henvisning til godkjenningsordninger. Hva betyr alle disse symbolene, godkjenningene og anbefalingene?
anbefalt av allergiforbundet

Det er mange merkeordninger, og de har alle sine formål. Her er noen av dem:

Asthma Allergy Nordic
Asthma Allergy Nordic er den nye merkeordningen som er etablert som en felles merkeordning for de nordiske astma- og allergiforbundene. Man kan bruke symbolet på produkter dersom man har sendt inn produkter for test, og produktene består testen. Testen koster penger, og allergiforbundet skal i tillegg ha betalt en prosentandel av omsetningen fra produktene som bruker symbolet. Merkeorningen brukes både for elektriske produkter for inneklima (typisk luftrenser) men også for maling, byggevarer, matvarer og kosmetikk. Astma Allergy Nordic er kjent i Norden, og tester typisk de samme produkter som de utenlandske større aktørene.

ECARF
European Centre for Allergy Reasearch Foundation er en tysk organisasjon som arbeider for et enklere liv for dem som har astma og allergi. ECARF er store og anerkjente over hele Europa. ECARF har en merkeordning for mange typer produkter, som hjemmeelektronikk, klær, kosmetikk og hoteller.

Veldig mange gode luftrensere er godkjent og anbefalt av ECARF.

Allergy UK
Allergy UK er en ideell britisk organisasjon som jobber for dem som har allergi og astma i Storbritannia. Organisasjonen er så godt ansett at den også brukes som referanse utenfor Storbritannia.

Alle de tre ovenfor nevnte organisasjonene er ideelle organisasjoner som jobber for folks helse. Selv om de er ideeelle organisasjoner tar de seg betalt for merkeordningene for å dekke sine kostnader for drift av organisasjonene.

Trustpilot
Trustpilot er en komersiell aktør som er dyktig på å samle inn omtaler (“Reviews”) av bedrifter. Det er kunder som har handlet i butikker på nett som gir en vurdering av butikkene. Leveringstid, kundeservice, hjelp og støtte vurderes, og man gir en poengsum fra 1 til 5. Gjennomsnittet sier noe om kvaliteten på leverandøren. Noen misforstår og gir omtale av produktet de har kjøpt, men strengt tatt er det bedriften som skal vurderes. Her ser du et eksempel på våre omtaler på Trustpilot. Den store styrken til Trustpilot er at det er flinke til å vise reelle omtaler, og luker ut useriøse omtaler og folk som jukser og omtaler seg selv.

Prisjakt
Prisjakt søker automatisk opp produkter i forskjellige nettbutikker og sammenligner priser hos forskjellige leverandører. Prisjakt samler også inn produktomtaler. Til forskjell fra Trustpilot som vurderer leverandøren, så vil Prisjakt vurdere produktet uavhengig av leverandør. Her ser du et eksempel på en omtale av et produkt hos hos prisjakt.no 

Best i test hos …
“Best i test” er et vidt begrep. Veldig ange produkter er “Best i test”. Det du skal tenke på når du ser en “Best i test hos xxx-magasin” er hvor seriøst dette magasinet er. Noen store anerkjente magasiner gjør grundige tester og de som vinner der er som regel blant de beste produktene. Andre magasiner har ikke så kompetente medarbeidere, og de skriver mer om hva de selv likte. Dette behøver ikke nødvendigvis være det samme som du liker. Til slutt har vi de helt useriøse magasinene. De er som regel kun på nett, og de skriver som regel det de blir betalt for.

Når du skal vurdere en “Best i test hos …” så bør du følge en link til selve testen, slik at du selv kan vurdere hvor god testen er. Er det et seriøst magasin eller en seriøs organissjon, eller er det et byrå som skriver liksom-tester og betalt omtale?

CE
CE-merking er noe de fleste har hørt om. CE-merking er en ordning der produsentene eller importørene selv går god for t produktet tilfredsstiller de lover og regler som gjelder i EU. Det er som regel ingen uavhengige som har testet eller gått god for produktene, men kun produsenten selv som hevder det. CE-merkingen sier ingenting om kvaliteten på produktet, kun at det tilfredsstiller lovens bokstav.

Må man ha en godkjenning?
Nei, man må ikke ha en godkjenning eller anbefaling.  Disse testene og godkjenningene koster mye tid og penger, og det er ikke alle produsenter som spanderer på seg det. Noen vil heller bruke pengene på mer forskning og utvikling, eller på å gi lavere pris til kundene. Merkeordningen tar også tid, så nye produkter rekker ikke å bli testet før de kommer på markedet. Det at et produkt ikke er anbefalt av en organisasjon eller testmagasin betyr ikke at det er er dårlig produkt. Det betyr heller at produsenten prioriterer anderledes. Gjør du selv dine undersøkelser og vurderinger kan dette være vel så nyttig som å stole på mer eller mindre godt gjennomførte tester. Vil du ikke selv bruke tid og engasjement på dette så kan det være nyttig å stole på vurderigen som andre har utført. Husk bare å være litt kritisk til hvem som har utført testen, og vurder o det er et anerkjent magasin eller testinstitutt.